Nové jadrové bloky v Mochovciach sú bližšie k spusteniu do prevádzky

25.04.2014 Levice

Bratislava 25. apríla (TASR) – Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR sa v prípade tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne (AE) Mochovce (EMO34) "výrazne" zaujíma o tie časti, ktoré budú v budúcnosti základom bezpečného prevádzkovania jadrovej elektrárne.

Uviedla to dnes na tlačovej besede v Bratislave predsedníčka ÚJD Marta Žiaková v rámci prezentácie správy o stave jadrovej bezpečnosti jadrových zariadení na území SR za rok 2013, ktorú v stredu (23. 4.) prerokovala a vzala na vedomie vláda SR.

"Sledujeme postup výstavby tohto zariadenia, ale aj postup projektovania vybraných zariadení, ich výroby, ako aj montáže. Čo sa týka pravdepodobného spustenia elektrárne, v súčasnej dobe Slovenské elektrárne (SE) deklarujú, že budú elektráreň spúšťať koncom prvého polroka alebo v treťom štvrťroku budúceho roka," informovala Žiaková.

Podľa generálneho riaditeľa sekcie hodnotenia bezpečnosti a kontrolných činností ÚJD už v roku 2008, keď úrad posudzoval dokumentáciu k pokračovaniu dostavby EMO34, sa porovnával a bral do úvahy predložený dokument nie s aktuálnymi legislatívnymi požiadavkami v roku 2008, ale s ďalšími požiadavkami, ktoré nadobudnú platnosť v najbližšom čase. "Napokon to bolo až v roku 2010," ozrejmil. Niektoré nové kritériá bezpečnosti sa podľa jeho slov teda na jadrovej elektrárni v tom čase plnili s určitým predstihom.

Do úvahy sa podľa Uhríka vzali tiež výsledky periodického hodnotenia a úroveň modernizácie na prevádzkovaných jadrových blokoch ako napríklad elektrárne V2 alebo prvého a druhého boku elektrárne v Mochovciach.

Jadrové zariadenia na Slovensku boli podľa Žiakovej v roku 2013 prevádzkované bezpečne a spoľahlivo, bez závažných udalostí, ktoré by viedli k tomu, že by ÚJD musel vydať príkaz na zníženie výkonu alebo na odstavenie reaktora, respektíve zastavenie prevádzky atómovej elektrárne.

Aktualizáciu rozpočtu dostavby EMO34 do výšky 3,8 miliardy eur schválilo Mimoriadne valné zhromaždenie Slovenských elektrární, a. s., ktoré sa konalo v Bratislave 8. apríla 2014. Akcionári SE podľa hovorkyne spoločnosti Janky Burdovej potvrdili, že tretí a štvrtý blok EMO sú prvé bloky typu VVER, v projekte ktorých sú zapracované všetky tzv. postfukušimské zlepšenia schválené ÚJD v záverečnej správe o záťažových testoch v SR.

"Všetky dodatočné bezpečnostné zlepšenia v projekte tretieho a štvrtého bloku AE Mochovce sa implementujú a budú ďalej zvyšovať bezpečnosť elektrárne," ubezpečila Burdová. Zdôraznila, že akcionári SE sa dohodli na ďalšej analýze celkového dopadu záverečných opatrení, ktoré vyplynuli zo záťažových testov a ovplyvňujú harmonogram a rozpočet projektu. "Analýza by mala byť predložená akcionárom v lete tohto roka," dodala hovorkyňa SE začiatkom apríla.
 

Vyberte región